Engelsk musserende vin

England har opplevd en ruvende utvikling innen vinproduksjon de siste årene. Fra å være et land som vi for få år siden ikke tenkte over, eller visste, at hadde druer og vinproduksjon er det i dag det landet som puster Champagne mest i nakken når det gjelder kvalitet på musserende vin.
England har lenge vært kjent som en stor vinimportør, men i løpet av de siste tiårene har landet også gjort seg bemerket som et voksende og seriøst vinproduserende land. Spesielt engelsk musserende vin har fått internasjonal anerkjennelse og konkurrerer nå med Champagne i både kvalitet og stil. Bak denne suksessen ligger et unikt samspill mellom klimaendringer, geologi og ambisiøse vinmakere.
Vinproduksjon i England kan spores tilbake til romertiden, da romerne plantet vinstokker i det sørlige England. I middelalderen var vinproduksjon knyttet til klostre, og vin ble brukt både i religiøse og sosiale sammenhenger. Med klimaforverringer og økonomiske endringer utover 1300- og 1400-tallet, forsvant nesten all kommersiell vinproduksjon i England.
Etter hundrevis av år uten vesentlig produksjon, dukket det i det 20. århundre opp enkelte amatørvinmarker, ofte med druer som ikke var egnet for kvalitetsvin. Det var først på 1980- og 90-tallet, med plantingen av mer egnede druetyper og økende klimaendringer, at moderne engelsk vinproduksjon tok fart.
I løpet av de siste 20 årene har England gått fra å være en kuriositet i vinverdenen til å bli en anerkjent produsent, særlig av musserende vin laget på tradisjonell metode. Det er flere faktorer har bidratt til denne utviklingen.
Stigende temperaturer som følge av global oppvarming har ført til mer stabile og varme vekstsesonger i det sørlige England. Regionen har i dag et klima som ligner på Champagne i Frankrike for 40–50 år siden. Dette gir gode forhold for druer som Pinot Noir, Chardonnay og Pinot Meunier – de samme som brukes i Champagne.
Særlig i områdene Sussex, Kent, Surrey og Hampshire finnes kalkstein og krittjord, identisk med jordsmonnet i Champagne. Denne typen jord gir god drenering, reflekterer varme og bidrar til vinens mineralitet og friskhet. Mange anerkjente produsenter i Champagne har derfor investert i vinmarker nettopp her.
Profesjonelle vinmakere, investeringer fra utlandet og teknologisk fremgang har hevet kvaliteten på produksjonen betraktelig. Engelske produsenter har hentet inspirasjon og kompetanse fra både Champagne, Burgund og California. Resultatet er viner med renhet, presisjon og eleganse – ofte med lengre flaskemodning enn mange champagner.
Engelsk vinproduksjon er altså ikke lenger en kuriositet, men et seriøst og kvalitetsfokusert vinland i utvikling.
En av de mest kjente engelskmennene i moderne tid, Sir Winston Churchill, var en uttalt tilhenger av viner fra Champagne. Flere kjente sitater står igjen etter han, blant annet dette han kom med under 2. verdenskrig: Remember gentlemen, it’s not just France we are fighting for, it’s Champagne.
Mon tro hva han ville sagt om dagens engelske vineventyr.
Les om vår musserende vin fra England her